Din webbläsare stöds inte längre! Vänligen upgradera till den senaste versionen!

Utställningar och föreställningar

2015-2016 | lite FRED PÅ JoRDEN 
Jan Nordströms scenföreställning i bilder, ord och pingisbord. Om verklighetens hjältar och om surgubben Jan. Om rädsla, mod och en och annan LP-skiva. Att söka och försöka, fast det kan bli fel. Och om det som kvinnan inom rättsväsendet sa: "För nu är medmänsklighet, hopp och möten avgörande. Vi får inte bli rädda för varandra."Låter det som om allt på en och samma gång? Ja, för det är så det är i Jan. Och kanske även i dig? För är inte vi människor egentligen närmare varandra än vad vi tror? Föreställningen har sin början i Jans bok "För det finns så mycker vackert, som alla dessa människor som var här".

RECENSIONER av lite FRED PÅ JoRDEN
"Lite fred på jorden är mer än en föreställning. Det är en reva i mörkret varur ljuset får komma till oss." - Peter Hultsberg, Barometern-OT, 2015-10-08

"Jag har just varit med om Jan Nordström och hans bildberättarföreställning "Lite fred på jorden". Om vi i vardagen bara vågade visa lite mer av den ömhet Jan förmedlar, skulle vår värld dag för dag sakta förvandlas till det bättre." - Jan Dzedins, producent, Regionteatern Blekinge Kronoberg, 2016-02-25

"Berör som få ... gör att man en dryg timme senare lämnar föreställningen med en liten klump i magen, samtidigt som hjärtat blivit lite större och mer vidöppet än det var när man kom dit." - Ann-Heléne Thöring, Kalmar Läns Tidning, 2015-11-19

"Jan Nordströms budskap och den värme han ville förmedla i sin föreställning "lite FRED PÅ JoRDEN", gick fram som en klar linje hela kvällen på Nybro Bibliotek genom hans fantastiska foton, konstverk, dikter, texter och framförallt hans berättande. Det kändes som något utöver det vanliga, som man inte kommer att glömma. Jag är säker på att alla som lyssnade, fick med sig många varma tankeväckande funderingar hem. Detta ämne blir dessutom mer och mer aktuellt och viktigt i dessa dagar!" - Pernilla Schultz, Nybro Bibliotek, 2015-11-27

"Det var en tänkvärd timme - som Jan Nordström bjöd på, men den innehöll även en del skratt och Jan bjöd verkligen på sig själv." - Daniel Grozdanovski, 24Kalmar.se, 2015-10-07

2010-2016 | MÄNNISKORNA MED DET SEENDE HJÄRTAT

RECENSIONER av MÄNNISKORNA MED DET SEENDE HJÄRTAT
"Tillbringat dagen på Svenska Mässan och det mest bestående intrycket och avtrycket är
Jan Nordström... Mycket berörande. Sällan jag blir så rörd av att höra någon tala. Nu hänger affichen av hans målning "Människorna med det seende hjärtat" med häftstift på väggen i väntan på att få vacker inramning av ram och glas. - Anna Hjalmarsson, VD Annas Utbildningsservice, Stenungsund.

"Under sin föreläsning når Jan Nordström in till den innersta kärnan av vad det innebär att vara en människa och en medmänniska, både stark och sårbar på samma gång. Han har en unik förmåga att beröra, på flera olika plan. Vi fångas av hans ord, vi förundras över hans bilder. Hans ödmjuka och ärliga sätt lockar var och en som han möter att reflektera över sin egen roll: Hur kan just jag göra gott för min medmänniska och ta vara på livet? Det är oerhört viktigt att hålla denna reflektion levande. Jan hjälper oss att göra det." - Malin Skreding Hallgren, utvecklingsledare, Qulturum, Landstinget i Jönköpings län.

"Jan själv berättar om en verklighet med den självupplevda insiktens engagemang. Han bottnar i varje replik. Jag tänker att han varit ute i öknen, länge, och kommit tillbaka med en skatt" - Jan Dzedins, producent, Regionteatern Blekinge Kronoberg.

"I sina utvärderingar av dagarna så har flera av eleverna skrivit "Jag har varit på den bästa föreläsningen jag någonsin varit på." - Katarina Salomonsson, Utbildningsledare Landstinget Kronoberg

"Jan Nordströms texter och bilder utgjorde kvällens kärna. Varje enskilt uttryck starkt i sig. Bilder av människor, möten, nästan bara glädje och mycket ömhet som fond till de ibland smärtsamt ärliga texterna." - Gunilla Petri, Journalist, Barometern-OT.

"Låt dig beröras och utmanas av Jan Nordströms inspirerande förläsning om hur kraft kan växa ur det som kallas "svaghet." - Monica Eckerdal, Nationell samordnare för Svenska Kyrkans stödtelefon "jourhavande präst

"Din föreläsning och dina bilder var FANTASTISKA! och du hjälpte till att föra in perspektivet från den som drabbas av psykisk sjukdom, vad det kan innebära och vad det kan innebära att mötas med respekt i den sitautionen. Jag har fått många postiva reaktioner och personer som beskrivit hur berörda de blivit." - Kjerstin Almqvist, professor i medicinsk psykologi och chef för psykiatrins FoU-enhet, Landstinget i Värmland

"Jag är superglad att man lyckats skaffa dessa gästföreläsare till skolan, det var precis vad vi behövde för att förstå det lite diffusa begreppet, identitet. Det är verkligen en fullträff när man hittar två av dom mest unika och kraftfulla personligheterna jag sett. Perfekt start på en kurs!"- Skriftlig omdöme från en student efter en av Jans föreläsningar på Institutionen för design/reklam, grafisk design och visuell kommunikation på Linneuniversitetet.

Peter Lemarc utställning Jan Nordström
2013 | PETER LEMARC - INNAN, INOM OCH HEL UR DET HÄR
— BORGHOLM, Ubbe`s Vinyl & Musik 
— KALMAR, Hotell Hilda och Kallskänken
— KARLSTAD, Galleri ArtHouse
"Pust! Nu är alla Jan Nordströms fotografier signerade och klara. De är verkligen tjusiga! Jan fotograferade under min radiokonsert den 1 mars. Jag valde ut tre foton som berörde mig. Dessa tre fotografier är signerade av Jan och mig. Upplagan är begränsad till 150 ex av varje foto, samtliga numrerade (och unika)." 
Peter LeMarc på sin facebook den 23 mars 2013.
"Jan är en sån fruktansvärt begåvad, känslig och kreativ fotograf. Hans foton är en vital del av albumet  "Svag doft av skymning" och speglar dess innehåll på ett spirituellt visuellt sätt." Peter LeMarc i samband med att Jan Nordström tilldelades en guldskiva för sina fotografier till LeMarcs album "Svag doft av skymning".

Jan Nordström utställning Hotell Hilda och Kallskänken Kalmar
2012 - permanent | JAN NORDSTRÖMs 14 FOTO & ORDUTSTÄLLNINGAR - Tillsammansheten, Öppenheten, Rymdigheten, Samheten, Sinnligheten, Nyfikenheten, Kärlekheten, Friheten, Vilsamheten, Samhörigheten, Naturligheten, Möjligheten, Närheten och Glöd.
— KALMAR, Hotell Hilda och Kallskänken
(Detta är en permanent utställning.)
Samtliga 76 fotografier finns även till försäljning i en begränsad numrerad exklusive upplaga av 298 ex. Foto och text: Jan Nordström. Utställningsproducent: Sofia Erlandsson. Producent Svante Oldeal. "Rummens bilder och texter handlar om sinnlighet och vilsamhet, om nyfikenhet och möjligheter. Vackrast är kanske rummet Kärlekheten med Astrid 85 år och Sven 98 år som har varandra i 68 år. Bilderna av deras nära ömma närhet ger rummet speciell värme och stillhet. / Det är en bra tanke att på ett hotell med stor genomströmning av gäster i olika åldrar och med olika bakgrund, bjuda på konstfoto och poesi. Alltför ofta ser vi på hotellrummen strömlinjeformade och ointressanta affischbilder. Så dock icke när Jan Nordström nu för första gången presenterar ett 80-tal bilder" Gunilla Petri, Barometern-OT, 12 november 2012.

Jan Nordströms med fleras föreställning Kraft
2012-2013 | KRAFT (Går att boka)
— KALMAR, Kalmar domkyrka
— SKÅVSJÖHOLM, konferensanläggning
En bild, ord och musikföreställning om styrkan inom oss. Jan Nordström - texter, recitation, fotografier, målning och bildspelsproduktion. Anna Thorstensson sång, cello, piano och tonsättning av Jan Nordströms texter. Henrik Rydström - text och recitation. Anders Johansson - recitation och bildspelsproduktion. Sofia Erlandsson - recitation, Simon Johansson - bildmixer och bildspelsproduktion, med flera medverkande. 
"Det här var något av den finaste, kvalitativa, ja, den mest skickliga och varma scenkonst jag upplevt på länge i Kalmar. Det är alltigenom professionellt." 
Jan Dzedins, Producent på Regionteatern Blekinge Kronoberg. 
"Jan Nordströms texter och bilder utgjorde kvällens kärna. Varje enskilt uttryck starkt i sig. Bilder av människor, möten, nästan bara glädje och mycket ömhet som fond till de ibland smärtsamt ärliga texterna lästa av av Jan Nordström själv, Anders Johansson, Lena Karlsson och Alice Johannesson. / Anna Thorstensson som tidigare inte tonsatt så många texter, fångade både med sin röst och i sin musik känslorna bortom orden. Där med fick Jan Nordströms tankar ytterligare djup / Lagkapten i Kalmar FF, Henrik Rydström, som allt oftare visar att han är mer än en bloggare av tillfälligheter, fångade sin egen oro inför varje match och inför varje utmaning, i korta och raka meningar." Gunilla Petri, Barometern, 20 augusti 2012.

Ett av Jan Nordströms fotografier i utställningen Smålänningar - långt från Bullerbyn
2012-2013 | SMÅLÄNNINGAR - LÅNGT FRÅN BULLERBYN
— KALMAR, Kalmar läns museum
— VÄXJÖ, Kulturparken Småland
— JÖNKÖPING, Jönköpings läns museum
— VIRSERUM, Virserums Konsthall
Kan du höra mina händers röst. Text och foto: Jan Nordström © 2013. Jan Nordström medverkar med detta och sju övriga fotografier i utställningen "Smålänningar - långt från Bullerbyn".

Jan Nordströms utställning i Varberg och Kalmar, Byteatern.
2011 | JAG VET ATT VI MÄNNISKOR KAN RÄDDA VARANDRAS LIV. 
FÖR NI RÄDDADE MITT.
— KALMAR, Byteatern
— VARBERG, Varbergs kyrka
En självbiografisk konstutställning om medmänskligheten. Det var ni som visade mig färgerna. Att det finns så mycket vackert här. Så mycket kärlek. Så mycket att leva för. Jag som tidigare gjorde allt för att dö. Men aldrig mer. Jag lever nu. 
"Vill väcka hopp hos plågade medmänniskor" 
Mikael Hagner, Barometern, 12 mars 2011. 
"Bilder säger mer än tusen ord." 
Patrik Johansson, Hallandsnyheter, 12 februari 2011. 
"Okej, ni vet att jag inte är så förtjust i konst om det inte gäller antika statyer, fresker eller magnifika  mosaikgolv i en välbehållen romersk villa men jag vill verkligen tipsa er om (och rekommendera av egen erfarenhet) att gå och se Jan Nordströms utställning på Byteatern i Kalmar! Gripande och utlämnande i all sin enkelhet! Jag råder alla som
har vägarna förbi att smita in på Byteatern, ta er en titt och låta er beröras! Puss" 
Sofia Ekholm, bloggare och krönikör Barometern-OT, mars 2011.

Jan Nordströms utställning Frihet
2009-2004 | FRIHET
— KARLSTAD, Karlstads länssjukhus, 2009.
— OSKARSHAMN, Oskarshamns sjukhus, 2004.
— VÄSTERVIK, Västerviks sjukhus, 2004.
— KALMAR, Kalmar länssjukhus, 2004.
"En utställning som skildrar kärlek, hopp och medmänsklighet."
Maria Hansen, Värmlands Folkblad (VF), 17 mars 2009.
"Bilder om smärta och hopp. Kärlek är det som håller oss samman, enligt Jan Nordström, och det är det som berör mest i hans bilder."
Elma Pasalic Göransson, Nya Wermlands-Tidningen (NWT), 17 mars 2009.
"Den som sett hans fotoutställning om Mona, Ruben och Erik 
- tre människor sjuka i cancer, glömmer den aldrig."
Pia Andersson Hobert, Barometern-OT, 6 maj 2006.
"Värme och närhet. Jan Nordströms bilder handlar om livsvilja och möten."
Linda Alfons, Västerviks-Tidningen, 8 april 2004.
"Det blev tårar och starka känslor när fotografen åter mötte de människor han följt i två års tid. Starka och modiga personer som kämpat mot sina  sjukdomar i mot- och medgång."
Magnus Ericsson, Barometern-OT, 9 februari 2004.
"Fotografen och skribenten Jan Nordström gör det igen. Bilder som griper om livet"
Pia Andersson Hobert, Barometern-OT, 31 januari 2004.

Ljuspunkter Jan Nordströms dikter projicerades mot Kalmar Slott
2009 | 
LJUSPUNKTER
 KALMAR, Kalmar slott
Jan Nordströms och övriga poeters dikter ljusprojicerade mot Kalmar slott i samband med Ljusfestivalen Lysande Kalmar.

Jan Nordströms utställning I en själ
2009-2008 | 
I EN SJÄL
— KARLSTAD, Karlstad stadsbibliotek, 2009.
— KALMAR, Kalmar stadsbibliotek, 2008, där utställningen
visades 
i samband med att Jan tilldelades Kalmar kommuns kulturpris 2008.
En utställning om den svarta oron, men också en berättelse om hopp, kärlek
och medmänsklighet. Tankar, dikter, fotografier, målningar och teckningar.
"Alla har stannat upp, studerat och läst, begrundats och berörts. Man har tagit tid på sig och låtit sig beröras. Det är verkligen ovanligt i denna tidens stressens tidevarv."
Stina Sandholm, utställningsansvarig på Kalmar stadsbibliotek, 30 september 2008.
"Det är starka bilder, i svart och rött. Rött för kärleken och blodet, 
svart för ångest och smärta."
Rolf Ljung, Östran, 6 september 2008.
"Med sin konst vill han berätta och beröra. Och nog lyckas han beröra."
Lina Watanen, Kalmar Läns Tidning, 5 september 2008.
"De flesta konstnärer använder i en eller annan mening sig själva i sin konst, men få lämnar ut sig som fotografen och författaren Jan Nordström."
Mikael Hagner, Barometern-OT, 5 september 2008.

En av Jan Nordströms dikter i uställningen Poetry Lane
2007 | POETRY LANE
— BORGHOLM
— MÖRBYLÅNGA
— MÖNSTERÅS
— NYBRO
— KALMAR

hon sa att jag och hon inte behövde gå den långa vägen vi kunde gå rakt innanför - Jan Nordström. En av Jans dikter som var ljusprojicerade mot gatsten och väggar under kvällar och nätter. (Tillsammans med andra poeter).


Jan Nordströms föreställning jag vilar i din hand
2007 | JAG VILAR I DIN HAND

— KALMAR, Soppscenen på Kalmar teaters café, 8 november 2007.
En föreställning om hopp, mod, kärlek och medmänsklighet. Jan Nordströms fotografier, målningar och teckningar dansar tillsammans med hans ord ur hans böcker jag vilar i din hand och mod. Byteaterns skådespelare Lars Sonnesjö framför texterna. Soppscenens valskapell står för musiken.
"Jan Nordström, Kalmar, skalar bort allt oväsentligt i sina texter och bilder. Han söker det enkla där orden och bilderna rensas, reduceras, så att det blir omöjligt att värja sig mot. Man tvingas att tänka efter, att rannsaka sig själv, att pröva sitt eget sätt att ta tillvara livet. Hur ska denna raka poesi nå fram i ett program med musik, högläsning och bildvisning på duk? Svaret är att det blev en närmast drabbande upplevelse. "Jag vilar i din hand" blev en föreställning som man hoppas får en fortsättning i någon form, så att fler människor får ta till sig strofer som: "det går att börja om. det blir aldrig för sent. för livet nära hjärtat. för hoppet. för kärleken.för modet i vårt bröst."
Rolf Ljung, Östran, 9 november 2007.

Dikter i träd Jan Nordström och sjua andra poeter
2006 | LÖVVERK
— KALMAR
Dikter i träd. Tjugo träd och åtta poeter.

Jan Nordströms utställning om Erik på Bokmässan
2005 | 
ERIK - VAR BOR EN MÄNNISKA? VAR BOR ALLT DET VI VARIT MED OM?
— GÖTEBORG, Bok- och biblioteksmässan
En berättelse i fotografier och ord. En utställning i Svenska Kyrkans bildspelssatsning "Se människan". Andra fotografer som medverkade var årets pressfotograf Pieter ten Hoopen, Dagens Nyheters bildjournalist Paul Hansen och Elisabeth Ohlson Wahlin, som gjorde den uppmärksammade fotoutställningen Ecce Homo.

Jan Nordströms utställning Mod
2005 | 
MOD
En måleri- och poesiutställning.
— KALMAR, Galleri Rackargården
"Utställningen och hans nya bok heter mod och är trots det lilla formatet något riktigt stort. En bok att bära med sig nära hjärtat. Utställningen pågår till och med den 16 oktober och är med Jans lågmälda poesi och bilder raka motsatsen till det flashiga, högljuda som omger oss dagligen."
Kalmarposten, 29 september 2005.
"Angeläget och modigt när Nordström visar på tillvarons bräcklighet." 
Peter Hultsberg, Barometern-OT, 29 september 2005.
"Det är en modig utställning. Den handlar om mod att leva, älska och gråta, mod att försöka göra det lilla man kan."
Karin Asmundsson, Östran, 22 september 2005.
"Konsten att vara människa."
Vendela Eriksson, Kalmar Läns Tidning, 20 september 2005.

Jan Nordströms utställning Din stund
2003 | 
DIN STUND... OM KÄRLEKEN OCH DEN STORA LUSTEN ATT LEVA
— KALMAR, Landstingshuset
— BORGHOLM, Borgholms vårdcentral.
— OSKARSHAMN, Oskarshamns sjukhus.
— VÄSTERVIK, Västerviks sjukhus.
— KALMAR, Kalmar länssjukhus.
"Det heter att en bild säger mer än tusen ord. Oftast stämmer inte det, men med kalmarbon Jan Nordströms bilder i fotoutställningen "din stund...", som visas på Borgholms vårdcentral under två månader kunde det inte vara sannare."
Jan L Lindgren, Ölandsbladet, 19 juni 2003.
"En gripande utställning om vård, kärlek, livslust, omtanke, ömhet, sorg och glädje. Jan Nordström är en sensibel person som är nyfiken på människor."
Mirjam Fyllenstam, Barometern-OT, 17 juni 2003.
"Bilder som berör och som berättar om sjukdom men också om att bli frisk. Om att leva med vetskapen att livet kanske snart är slut."
Birgitta Gustafsson, Oskarshamns-tidningen, 2 april 2003.
"Kärleksfulla möten, bilder som är väldigt nära och som berör."
Västerviks-Tidningen, 8 mars 2003.
"En berättelse om mörker och ljus, värme och smärta. Man kommer människorna så nära. Tonen i utställningen är långt ifrån mörk. Tvärtom, ur en ofta ljusfattig bakgrund av sjukdom  och sorg har Jan Nordström med sin kamera lyckats fånga människors starka livslust och livsglädje. Som när Mona och Bengt dansar hemma i vardagsrummet.  En bild av av innerlighet och kärlek. Till varje bild har Jan Nordström skrivit egna bildtexter. Han vill arbeta så, med både ord och bild."
Tina Jeppsson, Barometern-OT, 22 februari 2003.
"Det är starka bilder som berör mycket."
Margareta Lilja-Svensson, Nerven.
"Jan Nordströms underbara bilder av patienter och personal inom vården slog rakt på den sträng där åtminstone jag förvarar min känslor" 
Heléne Ljung, Barometern-OT, 11 februari 2003.
"Det var flera som inte med ord kunde sätta fingret på varför fotografen Jan Nordströms bilder om sjukvården berör så mycket. - Ehhh, det här är verkligheten, säger landstingsfullmäktiges ordförande Göran Häggfors.  - Vi behöver se mer av det mänskliga anslaget."
Ewa Nilsson, Östran, 10 februari 2003.
"Bilder som berör. Det är ömsinta, kärleksfulla, glada, sorgliga och hoppfulla bilder. 
Bilder som går rakt in i hjärtat på människor och ingjuter mod. Göran Häggfors, ordförande i landstingsfullmäktige invigde utställningen och förklarade att foton sällan berör så mycket som dessa. - Jag kan bara erina mig en parallel och det är efterkrigstidens filmer, sade han."
Pia Andersson Hobert, Barometern-OT, 10 februari 2003.
"Det är nära bilder, nakna och utlämnade. 
Men de är tagna med stor respekt och en oändlig värme."
Pia Andersson Hobert, Barometern-OT, 1 februari 2003.