Din webbläsare stöds inte längre! Vänligen upgradera till den senaste versionen!

Tillsammansheten

RECENSIONER av Tillsammansheten (se här under). KÖPA Tillsammansheten: Här via hemsidan: 159 kr/st (inklusive moms och frakt). Beställa genom att skicka ett mail till info@jannordstrom.com Boken skickas till dig tillsammans med en faktura. Du kan även köpa den via den lokala bokhandlaren där du bor eller via nätbokhandeln, Adlibris, Bokus m.fl. (Priserna varierar så du får jämföra). HÄR direktlänken till Adlibris.

Recensioner av Tillsammansheten

"Det är en jättefin bok, som är helt annorlunda allt annat jag läst. Den är väldigt gripande."
Magnus Utvik, Go Morron Sverige (Rapport Morgon) SVT den 27 mars 2012.

"En av årets bästa böcker / Jan Nordström berättar om det allsvenska fotbollslaget Kalmar i bild och text. Men hans bok är ingen traditionell skildring av sportens värld, den visar i stället vad som händer om man skrapar lite på ytan."
Dagens Nyheter, Thomas Lerner den 19 december, när Insidan redaktionen gav julklappstips bland 2011 års böcker.

"Jan Nordström har skapat ett unikt dokument över Kalmar FF. Men boken handlar också om hans egen tuffa livsresa."
SvD den 3 december 2011.

"En av de märkligaste och mest överraskande böcker jag någonsin läst. En berättelse att varmt rekommendera, långtifrån bara för fotbollsintresserade. Bitvis intressanta inblickar bakom en toppklubbs stängda dörrar, bitvis mest poesi och filosofi av författaren och hans gästskribenter. Många av bilderna är också mycket speciella."
Håkan Kamp, Sportchef NWT (Nya Wermlandstidningen) den 3 augusti 2012.

"Kramar. Blickar som tillitsfullt möts. Ordlöst. Leenden. Värme. Man finns till för och stödjer varandra. I tillsammansheten. Ingen lämnas ensam - till sig själv. När spelarna ställer sig i ring och kedjar i varandra, strax före man ska springa ut på planen, är det som starkast. Andäktigt. En för alla - alla för en. / Varför förvandlas arbetsplatser, nästan som en naturlag, till vardagliga infernon, där vi mobbar och plågar varandra? Kanske för att vi inte vågar göra som Jan Nordström: gå till botten med oss själva. Kliva ner i underjorden, sedan återvända. Med större insikt. Den hudlöse Nordström, som även genomgått psykoterapi, jagas fortfarande av overklighet och vad han kallar Männen med mörkret (motsatsen till spelarna i Kalmar) i sitt inre. Men han vill inte längre dö. Mycket tack vare ett fotbollslag på Sveriges östkust. Han ville själv dö. ­Kalmar blev hans räddning, trots att han aldrig gillat fotboll.
Gefle Dagblad, Lasse Ekstrand den 26 april 2012.

"Det är en underbart ömsint bok."
Malou von Sivers, TV4 Efter Tio Malous bokklubb, 25 januari 2012.

"Tänk om världen var mer som ett lag...". Fotografen Jan Nordström följde Kalmar FF och gjorde en bok som inte handlar om fotboll. Se och njut!"
Dagens Arbete, nr 2, 2012.

"aaaaa - högsta betyg. En bok som drabbar på djupet är denna berättelse i ord och bild om fotboll, psykisk sjukdom och kärlek. De nakna kloka enkla texterna svävar mellan dikt och prosa, fotografierna är helt briljanta. Jan Nordströms ord och iakttagelser står i centrum, men detta är handlar också om lagarbete. Flera har bidragit med sina tankar och grundbudskapet är lika tydligt som varmt: Utan varandra är vi ingenting."
Amelia, Maria Küchen den 19 januari, nr 3, 2012.

"Läs hans Tillsammansheten :-)"
Rikard Wolff, skådepelare, sångare och författare på sin facebooksida den 21 juli 2012.

"Den känns, den doftar, du kommer inte undan. Jag bläddrar, läser och blir varm. Varför ens vilja komma undan? Tvärtom, Tillsammansheten är en bok jag skulle vilja ge till många, ung och gammal, män med identitetskris och påtvingande manlighetsidéer, eller kvinnor som, liksom jag, kan ha svårt att koppla ihop poesi och fotboll! / Hans enkla och avskalade ord går rakt in. Bilder och formgivning följs åt i samma rytm, sprunget ur livet och ett pumpande hjärta"
Smålandsposten, Tina Persson den 3 januari 2012.

"Boken har en intensitet, känslighet och öppenhjärtighet som överväldigar läsaren./ Författaren, fotografen och poeten Jan Nordströms öppenhjärtiga texter liknar närmast prosalyrik och ligger som gripande kommentarer till ett mycket fint och väl återgett fotomaterial i både svartvitt och färg./ De ovanliga vinklarna gäller även texterna, oavsett om de är författarens eller de många citaten från spelare, ledare och tränare."
Staffan Wennerlund, Btj-häftet nr 5, 2012.

"Det här är en annorlunda bok om fotboll, idrott, medmänsklighet, kärlek och psykologi. Med ett poetiskt bildspråk och korta texter målar Jan Nordström sin tillvaro tillsammans med Kalmar FF:s A-lag / Sällan har man kunnat läsa så naket och mänskligt om idrottens villkor"
Svensk Idrott, nr 1 januari 2012, Matilda Rangborg.

"Ramen är Kalmar FFs A-lag, som Jan Nordström följt och fotograferat. Men det är så mycket mer, något man blir varse redan på första uppslaget där Jan Nordströms dikt och bild lyckats fånga hela boken, som handlar om kärlek och medmänsklighet. / Han skriver också utlämnade om sig själv i dikt och prosa. Det här är en bok som kräver tid och eftertanke."
Journalisten, 22 dec 2011 - 25 jan 2012, Oia Rindevall.

"Boken är en resa in möjligheternas land. Den rör oss alla."
Barometern, Mats Trondman den 20 december 2011.

4 stjärnor - En utlämnande och finstämd hyllning till de livsform som manliga idrottskollektiv utgör. Själv kallar författaren/fotografen/konstnären det för en En livsberättelse /.../ tillsammans med Kalmar FF:s A-lag 2010- 2011. Den fd målvakten har skapat ett vacker kombo av terapibok och omklädningsrumsskildring: alla bidrar, alla kramas på bild. Henrik Rydström drar, inte oväntat, ett tungt lass.
Gefle Dagblad, Magnus Sjöholm, 17 december 2011.

"Både Jan Nordström och Kalmar FF kan vara stolta"
Östran, Klas Palmqvist den 30 november 2011.

"Jan Nordströms bok är något helt annat som låter oss läsare möta just människorna bakom idrottens fasad av gladiatorpansar. Deras hela liv som människor och idrottsmän. Idrottare är människor de också, det är förstås en truism att skriva, men behöver lika fullt påpekas. Medierna häpnar varje gång en idrottsstjärna på ett eller annat sätt visar svaghet. Idrottsskador är förstås påtagliga, men när det inre går sönder... / "Tillsammansheten" är berättelsen om ett fotbollslags inre liv i bokstavlig mening, om det som är gemenskap men också utsatthet, sårbarhet och mod." / Jan Nordström började fotografera när han avslutade sin idrottskarriär. Han står för bokens bilddokument. Texter skrivna av honom själv och en del av de forna lagkamraterna, bär mycket av den stämningen av medmänsklighet och värme som är bokens solida grund."
Stefan Nilsson, fotoboksredaktör, Svenska Fotografers Förbund den 6 december 2011.

var börjar världen
börjar den inne i dig och mig
om vi ger varandra ett leende
istället för att blunda bort
om vi öppnar en nyfikenhet?

En foto, ord, konst, och poesibok? En livsberättelse och ett historiskt dokument och mer..
Om vad som kan rädda en annan människas liv?

208 sidor med ca 300 fotografier och målningar, samt texter av 50 personer. Boken släpps den 25 november 2011.

På ett unikt sätt har Jan Nordström följt Kalmar FF under 1,5 år i bilder och ord. Men det handlar egentligen inte om fotboll. För det handlar om allt. Om att leva, kärleken, medmänskligheten och det seende hjärtat i oss. En berättelse som innehåller 50 olika människors känslor och ord. Den yngsta rösten är sex år och den äldsta är åttio. En bok tillsammans med Kalmar FF:s allsvenska fotbollslag och så många fler.

Kalmar FF:s lagkapten Henrik Rydström säger: "Ingen annan har fått vara nära Kalmar FF så som Jan fått. I det innersta. Det är ju egentligen ingen bok om fotboll, men det är det ändå och det är ett helt unikt historiskt dokument om KFF. Men det är som Jan säger, en bok om allt och med så många historier. En berättelse för den som är helt ointresserad av idrott och för den som är det. Och jag som skrivit så mycket har aldrig tidigare skrivit så naket om mig själv som i boken. Och jag har fått möta helt nya inre sidor av mina lagkamrater".