Din webbläsare stöds inte längre! Vänligen upgradera till den senaste versionen!

Ömheten 15

Ömheten 15

© Copyright 2020 Jan Nordström.

  • Tillbaka till: Ömheten | Tenderness

Foto och text: Jan Nordström © 2016. "Och folk säger att hit till Hemligheten får alla de trasiga komma för att läka ut. För någonstans nära eller längre bort finns två bröder som talar med tystnad. Som pratar med värme istället för ord." - ur Jan Nordströms bok Hemligheten(*).

Trädgården där boken Hemligheten utspelar sig, och de två bröderna som har den, finns på riktigt någonstans i Sverige. Den är lika stor som tre fotbollsplaner och ligger omsluten av en skog. Trädgården är en plats som skyddas av dem som vet om den, men aldrig för att stänga ute andra människor, bara för att bevara innerligheten. Jan har följt bröderna och livet i trädgården under drygt fem år. Hemligheten är ingen traditionell berättelse om trädgårdsarbete eller om blommor och växter eller om två bröder som har en trädgård. Det är en berättelse om livsmod och hopp.

Om fotografiet: Jan höll på att fotografera närbilder av ett blad (det gröna oskarpa som du ser i förgrunden). I ögonvrån såg han att det gick förbi en annan besökare i trädgården. Han flyttade om fokus och tänkte att bladet i förgrunden nu kunde bli en bildsymbol för läkning - att omslutas av naturens grönskade kram. När Jan själv har det svårt i sitt liv brukar han ha en återkommande mardröm där han tappar sina armar. Här i fotografiet blev bladet, ljuset och grönskan i förgrunden en symbol för hopp - att armarna kommit tillbaka och blivit till vingar. Vingar och att flyga är ett av de återkommande fragmenten i boken: "Take these broken wings and learn to fly" (citat från Beatles låt Blackbird). Andra låtar som har betydelse i boken är bl.a. "Do you think it could wait" - Sophie Zelmani, "Stenarna i själen" - Viktor Olsson, "Volcano" - Elin Ruth, "Mellan månen och mitt fönster" - Peter LeMarc och "Det är hemskt att leva" - Rikard Wolff. HÄR - via denna länk kan du läsa recensioner av boken och även köpa den.

(*) Som ett komplement till Jans poesi och fotografier i boken finns det sist i boken kommentarer, fakta, minnen och associationer av de två bröderna, och av trädgårdsmästaren och trädgårdspedagogen Elin Rolander, biologen Tobias Borger, entomologen och fjärilsspecialisten Hans Karlsson.