Din webbläsare stöds inte längre! Vänligen upgradera till den senaste versionen!

Ömheten 07

Ömheten 07

© Copyright 2019 Jan Nordström.

  • Tillbaka till: Ömheten | Tenderness

Foto: Jan Nordström © 2005. Hoppvärme - Rut och Birger. Detta foto och krönikan som du kan läsa här under av Jan Nordström publicerade i "Du&jobbet - Sveriges största prenumererade tidning om arbetsmiljö, nr 5 maj 2005.". Krönikan: "HOPPVÄRME. Det är en av de svåra dagarna. Hjärtat och drömmarna andas tungt. Så långt ifrån det de hoppas på. Inget har blivit rätt. Telefonen är tyst. Inga jobbuppslag har fått några svar och livet som ska levas har inte levt på ett tag. På radion säger man att människorna blir allt räddare för varann. I mig blir oron som en röst. Stressen börjar äta sig in. Jag tror du kanske vet vad jag menar. Tråden som tappas djupt. Sätter på mig mina skor. Behöver komma ut från det här, för hoppet känns så skrämmande långt härifrån.

Böjar gå för att nå tillbaka till något slags mod. Tankar kommer. Vad är det jag vill? Vad är det för mening med allt det här? Ser ett äldre par som vinkar åt mitt håll. Är på väg förbi när de säger sitt hallå. Det låter precis som de ser hur jag mår. Minns inte vad dom säger, men plötsligt pratar vi och de heter Rut och Birger och undrar om jag vill följa med dom hem en liten stund. Birger har något han vill visa mig. Han berättar att han bygger miniatyrfartyg och så visar han mig ett. Det han gett namnet "Hopp". Vi behöver inte säga så mycket sen. Det känns inte så ensamt mer.

Kanske har du hört historien om mannen som ska begå självmord, men så möter han en person. De båda börjar prata och mannen tar inte sitt liv. De blir nära vänner och flera år senare berättar mannen att han skulle tagit sitt liv om de två inte mötts just då de gjorde. Jag var inte på väg att ta mitt liv, men det kändes så mörkt och tomt. Det som släppte in ljuset igen var Rut och Birgers enkla hej och den medmänskliga värme de visade mig. Hoppvärme. Av: Jan Nordström, frilansfotograf och skribent". Foto och text: Jan Nordström © 2005.