Din webbläsare stöds inte längre! Vänligen upgradera till den senaste versionen!

Ömheten 04

Ömheten 04

© Copyright 2020 Jan Nordström.

  • Tillbaka till: Ömheten | Tenderness

Foto: Jan Nordström © 2000. Arizona, USA. Hopi-(indianernas*) reservat. År 2000 gjorde Jan en reportageresa till USA:s ursprungsbefolkning. Hans reportage (text och foto) publicerades i Tidningen Vi, Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten. Du kan läsa dem här på vår hemsida, se länken här under. Jan reste med Katrin Gunnarsson, som blivit adopterad av blackfeet-(indianerna*) på en över 400 mil lång resa genom New Mexico, Arizona, Utah, Colorado, Wyoming, Montana och in i Kanada. På fotografiet ser du hopi-(indianen*) Milland Lomakema krama adjö till en av gästerna som besökt reservatet. Hopis anses av många vara den Nordamerikanska (indian*)stam som bäst lyckats bevara sin egen tradition och kultur. De beundras av människor över hela världen och mängder av böcker har skrivits om deras livsfilosofi.

Jans reportage från resan heter: "Andlighet är inte till salu" (publicerad i Dagens Nyheter, 15 oktober 2000), "Indianmöte - en resa mellan två världar" (publicerad i Göteborgs-Postens helgbilaga två dagar, 9 mars 2002) samt "Resan till indianens inre" (publicerad i Tidningen Vi nr. 25/26, 22 juni 2000). HÄR - via denna länk kan du nå dessa reportage, som du märker finns även här en del av Jans övriga reportage/artiklar. Vår förhoppning är att med tiden lägga ut ännu fler av dessa här. Du kan även nå dem genom att klicka på "Ord" här i menyn och sedan "Artiklar och reportage".

(indianernas*), (indianerna*), (indianen*), (indian*), Som Jan lärt sig kallar "vi" Nordamerikas ursprungsbefolkning felaktigt för indianer. Som samlingsnamn säger många av de han träffat First Nations. Många säger namnet på den stam de tillhör, exempelvis blackfeet, hopi, crow, zuni eller shoshone. Många säger att de bor i nationer och inte i reservat. De har mycket de delar. En stor och stark tillsammanshet, men de är också alla unika människor, precis som du och jag. Här kommer orden indian och reservat användas, eftersom det var de som publicerades i reportagen. För mer information kontakta Katrin Gunnarsson. Hennes hemsida finner du här: www.ursprungskallan.se