Din webbläsare stöds inte längre! Vänligen upgradera till den senaste versionen!

Om vi kunde vara varandra - målningen

Om vi kunde vara varandra - målningen

© Copyright 2019 Jan Nordström.

  • Tillbaka till: Konstverk av Jan Nordström - portfolio 1
  •  

Målning av Jan Nordström © 2013. Om vi kunde vara varandra. Denna målning är för tillfället inte till salu, eftersom Jan har med den i sina föreläsningar och föreställningar, bland annat när han föreläser om mobbing i skolor och på arbetsplatser - läs flera exempel om i vilka sammanhang i texten här under. Målningen finns även publicerade i Jans bok: "För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här". Så här skriver han om målningen "Om vi kunde vara varandra" i boken:

"Tänk om vi som i en science-fictionfilm kunde gå in i varandra och på så sätt psykiskt och fysiskt känna av och dela varandras upplevelser. Allt det som format oss till de vi är. Den här målningen är mitt konstnärliga försök att på något sätt göra det möjligt. Den är nämligen dubbelglasad så att man kan gå bakom den och titta ut genom de två personerna. Det kom en kvinna till galleriet, och när hon såg målningen kunde hon för första gången berätta för sina barn och anhöriga vad hon själv hade varit med om i sitt liv. Bredvid målningen hade jag skrivit och satt upp denna text ...

Om vi kunde vara varandra.
Hur känns det att vara en annan människa? Om jag kunde känna det du känt och upplevt? Om vi kunde byta plats för en stund och om jag verkligen lyssnade på dig och du på mig - om vi kunde vara varandra... För hur känns det att ha varit mobbad, eller... att inte ha blivit lyssnade på, eller... att inte ha blivit sedd, eller... att ha förlorat sina älskade i ett krig, eller... att ha vara tvungen att lämna allt och fly till ett annat land, eller... att bära på en stor sorg, eller ... att bära på något man inte vågar berätta om, eller... att...

Jag tycker det finns för mycket avstånd i världen. Så många hårda gränser. Och jag kan själv så lätt dela upp allt i svart och vitt. Och jag har själv en massa fördomar och förutfattade meningar om andra människor. Och vad visar vi upp för varandra? Och hur mycket ska vi egentligen visa och dela? Jag tror att avståndet i världen och mellan oss skulle minska om vi delade mer av både glädjen, rädslan, kärleken och såren... För jag tror att vi alla hör ihop, fast det kan vara så svårt att nå varandra, så lätt att göra fel och brista. Jag gör det själv, så ofta, men hur som helst, jag tror att vi hör ihop. Att vi måste söka och försöka nå varandra. Text av: Jan Nordström © 2014."

HÄR - via denna länk kan du läsa recensioner och köpa boken "För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här", där denna målning och text finns publicerad.