Din webbläsare stöds inte längre! Vänligen upgradera till den senaste versionen!

Om Jan Nordström

Pressbild Jan Nordström 2016

Jan Nordström är fotograf, författare, konstnär, poet och föreläsare. Han arbetar med egna projekt och tar uppdrag. Jan är född 1973 och uppvuxen i Hovmantorp utanför Växjö. 1980 flyttade han till Karlstad och bodde där fram till 1994 då han flyttade till Kalmar. (Fotot här på Jan är från 2016 och togs i samband med lanseringen av hans senaste bok Hemligheten, som släpptes den 15 februari 2017.)

Utbildningar
1994-1997.
125 poäng (40 poäng i journalistik) vid Programmet för Medieproduktion, Högskolan i Kalmar.
Jan är självlärd fotograf och konstnär.

Anställningar
1997-2001
Fotograf på morgontidningarna Barometern och Göteborgs-Posten. Jan frilansade även för en rad olika tidningar och tidskrifter och sålde in egna reportage (text och foto). Han arbetade som kursassistent på en rad av Fojo:s internationella Sida-kurser för utländska journalister, exempelvis "Women in journalism" och "Environmental journalism". Jan var även kursledare på Fojo-kursen "Hur gör dom i Hollywood". Han har arbetat som resursperson inom socialtjänsten, som "ett stöd" åt tonårspojkar som mådde psykiskt dåligt, samt som fritidsledare på Ungdomens hus i Kalmar. Jan arbetade även som timvikarie på ett demensboende och var i Norge och arbetade inom fiskerinäringen.

Jan Nordström bilder och ord om att leva
2000-
Startade han sin egen verksamhet. 2002 träffade han den grafiska formgivaren Ia Johannesson, tillsammans startade de produktionsbolaget och bokförlaget "Jan Nordström bilder och ord om att leva". Det var Ia som kom på det namnet eftersom hon tyckte att det var det Jans alla olika konstnärliga uttryck handlade om. Tillsammans gjorde de 6 böcker, en rad utställningar och föreställningar innan Ia gick bort år 2008. Boken "Tillsammansheten" från 2011 har Jan tillägnat Ia. Tillsammansheten utsågs till en av årets bästa böcker 2011 av Dagens Nyheters Insidan. Jans bok "Innanför"(utgiven 2006), var hans genombrott och anses vara en av de allra första skildringarna av en man om att ha varit sjuk i ätstörningar, kroppsfixering och ortorexi (överdriven träning). Jan har släppt 11 böcker. Den senaste, Hemligheten, gavs ut 2017. Under åren 2012-2017 var Svante Oledal producent för "Jan Nordström bilder och ord om att leva". Det var bland annat även Svante som visade Jan den trädgård där boken Hemligheten utspelar sig. Läs mer om böckerna, recensioner med mera HÄR. Och om föreställningarna och föreläsningarna HÄR.

Priser och stipendier
Jan har tilldeltas en rad priser och stipendier för sitt arbete, blandat annat Kalmar Kommuns kulturpris, 2008 och Arbetets Museum i Norrköpings Eldsjälspris, 2015. Läs mer HÄR.

Peter LeMarc
2012 inledde Jan sitt samarbete med sångaren och låtskrivaren Peter LeMarc. Jan har fotograferat samtliga foton till LeMarcs album "Svag doft av skymning (2012) och "Den tunna tråden (2016). Jans fotografier används i LeMarcs musikvideor till låtarna "Gråta som en karl", samt "Den tunna tråden". 2014 gav Jan och Peter LeMarc ut boken. "Det som håller oss vid liv".

Konsten
Förutom sitt fotograferande och skrivande är Jan även en självlärd målade och skulpturande konstnär. Den första utställningen var "mod", och visades 2005 på Galleri Rackagården i Kalmar. Kurator var Ia Johannesson. HÄR kan du se lita av Jans konst. (Vi har inte haft möjlighet att uppdatera hemsidan på länge, så det finns just nu inte så mycket, men du får en glimt. Vi hoppas snart kunna uppdatera. Vi ber om ursäkt för detta).

Ätstörningar
Under många år var Jan sjuk i ätstörningar och överdriven träning (ortorexi). Hans bok "Innanför" (utgiven 2006), som vi skrev om ovan anses vara en av de första skildringar av en man som drabbats av dessa sjukdomar. Jan föreläser och medverkar mycket i media och i olika projekt utifrån sina erfarenheter.

Medlem i
Sveriges Författarförbund - SFF,  Svenska Fotografers Förbund - SFF,  Författarcentrum, Bildbyrån Mira (Ingår nu i NordicPhotos).

Vi har inte haft möjlighet att uppdatera hemsidan på länge. Vi hoppas snart kunna göra detta. Vi ber om ursäkt för detta. HÄR kan du läsa lite olika reportage om artiklar om Jan och hans arbete.