Din webbläsare stöds inte längre! Vänligen upgradera till den senaste versionen!

Media om Jan Nordström


2018-08-24 | Barometern-OT
JAN NORDSTRÖMS BOK HEMLIGHETEN NOMINERAD TILL PRIS
"Kalmarförfattaren, fotografen och konstnären Jan Nordström är nominerad till Publishingpriset 2018 för sin bok Hemligheten.Publishingpriset är en årlig jurybedömd tävling för filmer, webbplatser, tidningar, tidskrifter, böcker och andra trycksaker - på svenska eller engelska. Priserna delas ut för lovvärd redaktionell kommunikation och marknadskommunikation. Det är i år 26 gången som tävlingen arrangeras."
Läs mer här


2018-08-24 | Östra Småland
KALMARFÖRFATTARE NOMINERAD TILL PUBLISHINGPRISET 2018
"Kalmarförfattaren, fotografen och konstnären Jan Nordström är nominerad till Publishingpriset 2018. Tillsammans med medskaparna till boken Hemligheten är han en av de sju nominerade till Publishingpriset 2018 i kategorin Reportage/berättelser i bokform."
Läs mer här


2017-05-30 | Barometern-OT
WOLFF OCH LEMARC SAMARBETAR MED KALMARPROFIL
"Kalmarfotografen och konstnären Jan Nordström samarbetar med Rikard Wolff och Peter LeMarc i ett nytt projekt. Samarbetet tar avstamp i Jan Nordströms senaste bok Hemligheten och ska bli "en musikalisk bild- och ordupplevelse". - Jan visade mig en tidig skiss av boken redan 2012 och jag kände direkt att berättelsen hade möjligheten att växa ut ur bokpärmarna och även bli till en multikonstnärlig kreation, säger Rikard Wolff enligt pressmeddelandet."
Läs mer här


2017-05-29 | NWT Nya Wermlands-Tidningen
"KARLSTADFOTOGRAF I PROJEKET MED LEMARC OCH WOLFF"
"Tillsammans med bland andra Peter LeMarc och Rikard Wolff har fotografen Jan Nordström ett projekt på gång som går under namnet "Upplevelsen Hemligheten"."
Läs mer här


2017-03-04 | Östra Småland
EN INNERLIG BOK OM EN MÄRKVÄRDIG PLATS
Recension av Jan Nordströms bok "Hemligheten: "Tar sig förbi slamret och vill tala om det där med att faktiskt vara människa. Det är en innerlig bok om en märkvärdig plats."
Läs mer här


2017-02-28 | Ölandsbladet
EN INRE HEMLIG TRÄDGÅRD
Recension av Jan Nordströms bok "Hemligheten: "Tar sig förbi slamret och vill tala om det där med att faktiskt vara människa. Det är en innerlig bok om en märkvärdig plats."
Läs mer här


2017-02-14 | Östra Småland
BERÄTTAR POETISKT I BILD OCH ORD OM DEN HEMLIGA TRÄDGÅRDEN
"Vinter och vår, sommar och höst under fem års tid har Jan Nordström fotograferat Hemligheten, en hemlig trädgård någonstans i Sverige. I går presenterade han boken Hemligheten. Jan Nordström bor i Kalmar. Han är fotograf, författare och konstnär och har tidigare gett ut tio böcker. Tillsammansheten, om med Kalmar FF, utnämndes till en av årets bästa böcker av Dagens Nyheter, Jan besökte trädgården första gången i mars 2012 när han befanns sig i ett "inombordskrig"."
Läs mer här


2017-02-13 | Sveriges Radio P4 Kalmar
DIREKTSÄND INTERVJU MED JAN NORDSTRÖM OM BOKEN HEMLIGHETEN
P4 Kalmars Maria Skagerlind intervjuar Jan Nordström i direktsändning om hans nya bok Hemligheten. En bok som tagit honom 5 år att färdigställa. Detta är Jans första mediaintevju om boken och under intervjun kommer allt nära. Intervjun med Jan börjar ca 1.33:15 in i programmet.
Lyssna här

2016-12-15 | MODERN PSYKOLOGI, NR 12/2016
FÖRFATTARNA SOM SKRIVER OM ÄTSTÖRNINGAR
"Därför är det en protesthandling att skriva om anorexi och andra ätstörningar. Jan Nordström är en av dem som drabbats. Idag är han fri från sin ätstörning. Kampen mot anorexi och träningshets har han skilddrat i böcker som "Innanför" (2006) och "Tillsammansheten" (2011)."
Läs mer här

2016-12-10 | SVT NYHETER
HAN GÖR BILDER AV LEMARCS KÄNSLOR
"Peter LeMarcs album "Den tunna tråden" består av tio låtar, och till varje låt hör ett fotografi i en fotobok skapad av Jan Nordström. – Jan får följa med mig in i de hemligaste rummen, säger Peter LeMarc."
Läs mer här


2016-12-07 | NWT – Nya Wermlands-Tidningen
JANS BILDER FÅNGAR PETERS MUSIK
"Peter LeMarcs nya skiva är mer än bara musik. Albumet har legat etta på försäljningslistan några veckor nu. Peter LeMarcs "Den tunna tråden" har fått ros av såväl kritiker som publik. Albumet beskrivs som en roman i tio kapitel, alla ackompanjerade av fotografier av Karlstadsfotografen Jan Nordström."
Läs mer här


2016-11-24 | Kalmar Läns Tidning
IBLAND ÄR DEN TUNNA TRÅDEN DET STARKASTE SOM FINNS
"Den 18 november släpptes Peter LeMarcs nya album, Den tunna tråden. Fotografierna är tagna av fotografen och allkonstnären Jan Nordström i Kalmar. - Ibland är den tunna tråden det starkaste som finns, säger Jan Nordström."
Läs mer här


2016-11-18 | Sveriges Radio P4 Kalmar
FOTOGRAFIERNA TILL PETER LEMARCS NYA ALBUM TAGNA I KALMAR
Intervju P4 Kalmar med Jan Nordström om fotona i Peter LeMarcs album Den tunna tråden
"Radiointervju med fotografen och allkonstnären Jan Nordström gjord vid Långviksbadet, en av de platser i Kalmar där han fotade till Peter LeMarcs nya album "Den tunna tråden". De flesta fotona som han tagit för att illustrera Peters låttexter i den medföljande boken i LP:n och CD:n har han fotograferat i Kalmar. Intervjun sändes direkt i "Förmiddag i P4 Kalmar", från den brygga där Jan tagit fotot till låten "Söndag över hela världen" Du kan lyssna på intervjun via länken här, men du får spola fram till ca 1:04:50."
Lyssna här


2016-09-27 | Östra Småland
HAN FOTADE PETER LEMARC NAKEN
"Fotografen och konstnären Jan Nordström ligger bakom ­­omslaget till Peter LeMarcs nästa skiva. Det kommande albumet, "Den tunna tråden", släpps den 18 november. Omslaget är Jan Nordströms idé".
Läs mer här

2016-09-26 | Barometern-OT
HALVNAKEN LEMARC PÅ NORDSTRÖMS OMSLAGSBILD
"Ja, hade nån sagt för ett år sen att jag skulle vara naken på mitt nästa LP-omslag... Men Jan har en tung övertalningsförmåga. Och ja, omslaget speglar innehållet. Med albumet kommer även en bok med Jans suggestiva bilder, som ett slags stillbildsvideor till mina texter, säger LeMarc."
Läs mer här


2016-07-01 | Östra Småland
LEKEN OCH GLÄDJEN KAN RIVA MURAR
"Under fredagen välkomnades Kalmarborna till Lekheten på Skvallertorget."Jag tror att glädjen och leken kan riva murar", säger konstnären Jan Nordström".
Läs mer här

2015-12-08 | Östra Småland
RECENSION av boken "För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här" – JAN NORDSTRÖMS ALLKONST BILDAR EN HELHET
"Jan Nordström är allkonstnär. Ord, ­målningar, ­fotografier och reflektioner ­bildar en helhet. Hans bok är en bok att ha på soffbordet och läsa lite i efterhand. Han fortsätter att måla själ-porträtt. Han fortsätter att försöka göra världen lite bättre. Det blir alltigenom sympatiskt. Och det är en never ending story i många former och format. Allkonstnärer fungerar så."
Läs mer här

2015-10-08 | Barometern-OT
RECENSION AV JAN NORDSTRÖMS FÖRESTÄLLNING "lite FRED PÅ JoRDEN
Recension av Jan Nordström föreställning Lite fred på jorden
"Lite fred på jorden är mer än en föreställning. Det är en reva i mörkret varur ljuset får komma till oss. Recension av Peter Hultsberg av Jan Nordströms nya föreställning.
Läs mer här

2015-10-01 | Barometern-OT
RECENSION AV JAN NORDSTRÖMS BOK: "För det finns så mycket vackert,
som alla dessa människor som var här.

Recension av Jan Nordströms bok i Barometern-OT 151001
"Slagkraftig och avskalad direkthet. Fullständigt avväpnad sitter jag med en blodröd bok i min hand. Inger Dahlman om Jan Nordströms nya bok: Det är så här vi alla borde göra; lämna ut våra knaggliga hjärtan så andra vågar göra likadant. Vilket enkelt och underbart sätt att minska ensamheten i världen."
Läs mer här

2015-09-23 | Barometern-OT
"JAG VILL FÅ MÄNNISKOR ATT MÖTAS. VI FÅR INTE BLI RÄDDA"
"Jan Nordström oroades över ökad främlingsfientlighet och sina egna fördomar. Det resulterade i boken För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här. Varför ville du skriva den här boken? - För 15 år sedan intervjuade jag Emerich Roth som överlevde nazisternas koncentrationsläger. Efter publiceringen fick jag hot från främlingsfientliga personer. Förra året utanför mitt galleri i Kalmar blev jag hotad igen. I båda fallen handlade det om personer som ville få mig att tystna."
Läs mer här

2015-04-14 | P4 Kalmar
ELDSJÄLSPRIS TILL JAN NORDSTRÖM
"Jan Nordström från Kalmar har fått Byteaterns eldsjälspris. I motiveringen står det bland annat att Jan Nordström personifierar en eldsjäl med sin inkännande själ och en uthållig och enveten vilja att verka för det goda.  Här är hela motiveringen till varför Jan Norström tilldelas priset för sitt arbete 2014: "Med ett sällsamt seende öga, en ovanligt inkännande själ och en uthållig och enveten vilja att verka för det goda personifierar Jan begreppet eldsjäl i ordets allra bästa mening. En medmänniska som oförtröttligt sprider värme, kärlek och glädje med en förmåga att se det svaga i den starke och det starka i den svage, inte bara med sin konstutövning utan också med hela sin person."
Läs mer här

2015-06-30 | Dagens Arbete
DA–MEDARBETARE PRISAS FÖR SINA BILDER
"Dagens Arbetes medarbetare, frilansfotografen Jan Nordström, har belönats med Arbetets museums "eldsjälspris" på 20 000 kronor. - Jag är både stolt och hedrad, säger han.
Det är femtonde året i rad som museet delar ut sitt Dokumentärfotopris. Enligt statuterna ska priset delas ut till fotografer som - förutom att de är duktiga fotografer - visar socialt engagemang och vågar tänja gränser. Kalmariten Jan Nordström får priset "för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. I sitt mångåriga arbete har han - utifrån ett lokalt perspektiv - visat upp sitt genuina intresse för sina medmänniskor."
Läs mer här


2015-07-01 | P4 Värmland
JAN NORDSTRÖM FÅR ELDSJÄLSPRISET
"Karlstadsbördige Jan Nordström har tilldelats eldsjälspriset 2015 av Arbetets museum i Norrköping. Nordström tilldelas priset för att han ständigt fångar kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. - Det känns väldigt fint att de har uppmärksammat just att jag har flera olika uttrycksformer som jag berättar mer. Det blev jag väldigt glad över att de har sett, säger Jan Nordström. Priset består av 20 000 kr. Jan Nordström har gett ut flera böcker, bland annat en fotobok om Peter Lemarc och en bok om fotbollsklubben Kalmar FF".
Lyssna och läs mer här


2015-07-01 | NWT – Nya Wermlands-Tidningen
JAN NORDSTRÖM TILLDELAS ELDSJÄLSPRIS
"Karlstadbördiga skribenten, fotografen och konstnären Jan Nordström har tilldelats Arbetets museum i Norrköpings eldsjälspris 2015. Jan Nordström får årets eldsjälspris på 20 000 kronor för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande, skriver museet i sin motivering av utmärkelsen."
Läs mer här

2015-07-15 | Östra Småland
MÄNNISKOR OCH KÄRLEK ÄR KÄRNAN I ALLT HAN GÖR
"Konstnären Jan Nordström från Kalmar har många strängar på sin lyra. Han både fotar, målar och skriver och för detta vinner han priser. Nu senast för Årets dokumentärfoto och Årets eldsjäl."
Läs mer här

2015-03-14 | SVTs kulturprogram Sverige!
JAN NORDSTRÖMS BOKresePLATS
TV-reportage i SVTs kulturprogram Sverige om Jan Nordströms Bokreseplats
"Vad kan jag göra med den jag är ..." Här kan du se TV-reportaget om Jan Nordströms BOKresePLATS som sändes i SVT:s kulturprogram "Sverige!", lördagen den 14 mars, 2015. Kåre Perssons reportage börjar ca 30 sekunder in i programmet och Jan kommer in efter ca 2 minuter. Se inslaget och läs mer här


2015-03-10 | Östra Småland/Nyheterna
NORDSTRÖM GARNERAR NY RESTAURANG
Reportage i om Jan Nordströms målningar på Postgatan i Kalmar
"I dag öppnar den nya restaurangen Postgatan i korsningen Postgatan/Esplanaden. I restaurangen pryds väggarna av två målningar av Jan Nordström (...) En av målningarna, Livsmod, 2015, är speciellt målad för restaurangen. Konstnären vill med verket visa den gemenskap människor känner med varandra."
Läs mer här

2015-02-05 | Smålandsposten
MÖTEN UNDER YTAN MELLAN MÄNNISKOR
"Peter LeMarc i arbetet med en ny låt. Ett av många intima ögonblick som Jan Nordström fångat i boken "Det som håller oss vid liv".
Läs mer här

2014-12-11 | P4 Kalmar
PETER LEMARC OCH JAN NORDSTRÖM OM DET SOM HÅLLER OSS VID LIV
Jan Nordström och Peter LeMarc i intervju i P4 Kalmar
"Peter LeMarc ger ytterst sällan intervjuer, men idag gjorde han ett undantag. Tillsammans med fotografen och vännen Jan Nordström besökte han P4 Kalmar och snackade om vänskap, musik, rädslor och deras nya bok "Det som håller oss vid liv".
Läs mer och lyssna här


2014-12-11 | Östran
GRATIS BÖCKER I BUSSKUR
"Klev du på eller av en buss vid Valfisken på Norra Vägen 22 under måndagen? Då kanske du uppmärksammade en trave böcker på ett träbord i buskuren. Det var fotografen och allkonstnären Jan Nordström som lagt dit 37 böcker. Nordström kallar aktionen för BOKresePLATS. "BOKresePLATS var en del av allt som jag tänkte göra när jag hade mitt Galleri i somras, men jag hann inte med just den, så det fick bli nu", skriver han på sin blogg.
Nästa år kommer aktionen uppmärksammans i SVT:s kulturprogram Sverige."
Läs mer här

2014-12-08 | P4 Kalmar
BUSSIG KONSTNÄR BJUDER PÅ BÖCKER I BUSSKUR
"I morse hade en konstnärssjäl i Kalmar lagt ut 37 böcker på ett bord i en busskur utanför radiohuset i Kalmar. Han ville sprida värme och låta andra läsa det som fanns i hans förråd. Fotografen, konstnären och författaren Jan Nordström såg till att ett bord med 37 böcker var på plats när de första bussresenärerna tog plats i busskuren Malmen på Norra Vägen 22 i Kalmar på måndagsmorgonen."
Läs mer och lyssna här

2014-12-08 | 24KALMAR.SE
KONSTNÄR BJÖD RESENÄRER PÅ BÖCKER
"Ett bord med böcker, ett rött hjärta i en kruka och en lapp med några vänliga ord mötte resenärer som under dagen stod och väntade vid en busshållplats i centrala Kalmar. "Det är böcker fulla med livskraft, glädje, medmänsklighet och möten", säger författaren och konstnären Jan Nordström."
Läs mer här


2014-11-28 | NWT Nya Wermlands-Tidningen
"JAG HAR FÅTT VARA MED DÄR INGEN FOTOGRAF TIDIGARE HAR FÅTT VARA"
Peter LeMarc och Jan Nordström. Foto: Carl Edlom/NWT
"Peter LeMarc och Jan Nordström har gjort en fotobok. Fotografen Jan Nordström har följt artisten och låtskrivaren Peter LeMarc under några händelserika år. Fotografen har fått komma nära, in i rum där ingen fotograf tidigare har fått tillträde. Nu släpper det värmländska bokförlaget Votum en fotobok med Jan Nordströms bilder".
Läs mer här


2013-10-19 | Dagens industri
PÅ SPRÅNG MOT EN LJUSARE TILLVARO
Intervju i Dagens Industri med Jan Nordström om ortrorexi
"Han hanterade ångesten genom att svälta sig själv och samtidigt träna stenhårt. Men utåt var han alltid den gladaste, oavsett sammanhang. Nu kämpar en frisk Jan Nordström för att att andra med ortorexi ska få den hjälp de behöver. Han springer inte längre ifårn sin ångest, utan möter den och gör något ljust av den."
Hela artikeln finns endast tillgänlig i papperstidningen. Vill du ha tag på den. Kontakta Dagens industri. Här länk till deras hemsida.

2013-06-14 | P4 Kalmar - Eftermiddag i P4
FILM OM JAN NORDSTRÖMS LIV - TILLSAMMANSHETEN BLIR DOKUMENTÄRFILM
Stina Gardell gör film om Jan Nordström intervju i P4
"Fotografen, författaren och konstnären Jan Nordström från Kalmar ska bli dokumentärfilm. Filmaren Stina Gardell följer Jan och berättelsen om hur han har tagit sig ur ätstörningar och psykoser och hans arbete för att förhindra att andra ungdomar mår så dåligt som han har gjort. Och hon har blivit fascinerad av sin huvudperson..."
Lyssna och läs mer här

2013-06-14 | Barometern
STINA GÖR FILM OM JAN
"Stina Gardell gör en dokumentärfilm om ­Jan Nordström
"Stina Gardell gör en dokumentärfilm om ­Jan Nordström. - Jag läste hans bok Tillsammansheten och visste direkt att jag ville utgå från den. Det hela började med att Stina Gardells vän Rikard Wolff läste boken. - Han sa till mig att "detta är en film Stina, du måste träffa honom". Stina Gardell läste Tillsammansheten och blev lika fascinerad hon."
Läs mer här

2013-05-28 | P4 Kalmar - Eftermiddag i P4
OMAR OCH ALI KADHIM FICK DET FÖRSTA TILLSAMMANSHETSPRISET
Tillsammanshetspriset 2013
"Priset är en förlängning av boken Tillsammansheten som konstnären och författaren Jan Nordström skrev tillsammans med Kalmar FF och det ska delas ut till personer som har varit fina medmänniskor på olika sätt. Det delades ut i halvtid under derbymatchen mot Öster av Emin Nouri, Svante Samuelsson, Henrik Rydström, Jan Nordström och Erik Israelsson"
Lyssna och läs mer här

2013-03-11 | P4 Hela Sverige
PETER LEMARCS LÅT RÄDDADE HANS LIV
Den Karlstadsbördige frilansfotografen Jan Nordström har tagit alla bilder till Peter LeMarcs nya skiva Svag doft av skymning.
"Den Karlstadbördiga frilansfotografen Jan Nordström har tagit alla bilder till Peter LeMarcs nya skiva Svag doft av skymning och har belönats med en guldskiva för det. Men Jan Nordströms resa har varit allt annat än enkel, efter 18 år har han äntligen blivit fri från ätstörningar och träningsmissbruk - och han har Peter LeMarc att tacka för mycket."
Lyssna och läs mer här

2013-03-04 | 1177.se - Sveriges landstings gemensamma hemsida
JAN HADE ORTOREXI I MÅNGA ÅR
Intervju med Jan om ortorexi 1177
"Under nästan tjugo år levde Jan med en form av ortorexi. Ortorexi är en ätstörning som hör till gruppen ätstörningar utan närmare specifikation, UNS. Att ha ortorexi innebär att man är extremt fixerad vid träning och hälsosam mat. - Det är samma mekanismer som vid andra ätstörningar. Jag använde träning för att döva min ångest. Istället för att kräkas eller inte äta så tränade, tränade och tränade jag."
Läs mer här

2012-12-05 | P4 Nyheterna 
KALMARFOTOGRAF TILLDELADES GULDSKIVA
Jan Nordström tilldelades en guldskiva för sina Peter LeMarc fotografier
"Fotografen Jan Nordström har tilldelats en guldskiva för sina fotografier till Peter Lemarcs album "Svag doft av skymning". Skivan har sålt över 20 000 ex men är på väg att sälja platina, det vill säga dubbelt så mycket. - Jag känner mig mycket hedrad och tacksam för detta, skriver Jan Nordström i ett mejl till P4 Kalmar. Enligt Sony Music är det väldigt ovanligt och unikt att en fotograf tilldelas en guldskiva. - Hans foton är en vital del av albumet "Svag doft av skymning" och speglar dess innehåll på ett spirituellt visuellt sätt, säger Peter Lemarc i ett pressutskick.
Läs mer här

2012-12-05 | P4 Kalmar - Din Förmiddag 
JAN FICK GULDSKIVA FÖR SINA BILDER
Radiointervju med Jan Nordström om guldkskiva han fått
"Kalmarfotografen Jan Nordström har fått guldskiva för sina bilder till Peter LeMarcs senaste skiva "Svag doft av skymning". Över 20.000 sålda exemplar är det som gäller och nu är försäljningen på väg mot platina!"
Lyssna och läs mer här

2012-09-26 | VF - Värmlands Folkblad
VÄRMLÄNDSK FOTOGRAF BAKOM PETER LEMARCS SKIVOMSLAG
Jan Nordström och Peter LeMarc intervju i VF om guldkskivan
"När Peter LeMarc skulle ge ut sin nya skiva fick Karlstadsbördige fotografen Jan Nordström uppdraget att ta bilderna. Han var bara 18 år är han kom i kontakt med Peter LeMarcs musik. - Det var budskapet om att man fick gråta trots att man var man, om modet att vara människa både när man är glad och ledsen, som fångade mig, konstaterar Jan Nordström. 
Omkring 2005 fick han kontakt med Peter LeMarc och så småningom började man diskutera ett samarbete.
Läs mer här

2012-08-20 | Dagens Nyheter
KRAFT - PÅ ETT ANNORLUNDA SÄTT
Dagens Nyheter Henrik Rydström om vår föreställning Kraft
"Det är en föreställning iscensatt av Anders Johansson, präst i Domkyrkan, och Jan Nordström, min vän och tillika poet och fotograf och väldigt mycket mer. Som en slags parafras till Ironmantävlingen som avgjordes i helgen. Kraft tog upp frågor om just kraft. Vad är kraft? Styrka? Kanske är det inte alls det vi tror att det är? Kanske är riktig styrka förmågan att våga vara sårbar?"
Läs mer här

2012-08-15 | Barometern 
INRE KRAFT LYFTS FRAM INFÖR HELGENS IRONMAN
Barometern om Jan Nordströms föreställning Kraft
"Det blir en bildordmusikföreställning med titeln Kraft i Kalmar domkyrka nu på fredag, den 17 augusti, kvällen före startskottet för Ironman: - Bilderna, musiken, sången och texterna växer i och ur varandra, säger författaren och konstnären Jan Nordström, som kommer att visa ett bildspel och som även har skrivit merparten av de texter som framförs."
Läs mer här

2012-08-10 | P4 Nyheter/Ekot
HÄLSOMANI - EN SJUKDOM SOM ÖKAR
Jan Nordström i intervju om hälsomani P4
"Jan Nordström, författare och fotograf från Kalmar, har levt med ortorexi. Han arbetar nu även ideellt som mentor och talesperson för Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt: - Det är en lång resa ur det här. Det handlar om liv och död. Det är en lång väg ut, men det går att komma ut. Att våga berätta det och erkänna för en annan människa. Det här är något som drabbar många män och killar, och min erfarenhet är att killar har svårare att berätta om sådana här saker. Då gäller det att våga finnas och stödja de här personerna man tror kan vara fast i det här, säger han."
Lyssna och läs mer här

2012-05-23 | Barometern
JAN NORDSTRÖM INVALD I FÖRFATTARFÖRUNDET
Jan Nordström invald i författarförbundet artikel i Barometern
"Författaren och fotografen Jan Nordström från Kalmar har valts in i Sveriges Författarförbund. Kravet för medlemskap är att ha gett ut två verk av konstnärligt eller vetenskapligt värde."
Läs mer här

2012-04-26 | Gefle Dagblad
I LAGETS TRYGGA FAMN
Recension av Jan Nordströms bok Tillsammansheten i Gefle Dagblad
"Varför förvandlas arbetsplatser, nästan som en naturlag, till vardagliga infernon, där vi mobbar och plågar varandra? Kanske för att vi inte vågar göra som Jan Nordström: gå till botten med oss själva. Kliva ner i underjorden, sedan återvända. Med större insikt. Den hudlöse Nordström, som även genomgått psykoterapi, jagas fortfarande av overklighet och vad han kallar Männen med mörkret (motsatsen till spelarna i Kalmar) i sitt inre. Men han vill inte längre dö. Mycket tack vare ett fotbollslag på Sveriges östkust. Han ville själv dö. Kalmar blev hans räddning, trots att han aldrig gillat fotboll."
Läs mer här

2012-04-09 | Dagens Nyheter
TILLSAMMANSHETSPRISET
Dagens Nyheter om Tillsammanshetspriset
"Kalmar FF:s A-lag och Jan Nordströms nyinstiftade pris till ungdomar som gjort något i Tillsammanshetens anda."
Läs mer här

2012-04-06 | P3 Torehammars vecka
KALMAR FF:S RYDSTRÖM OM TILLSAMMANSHETEN OCH JAN NORDSTRÖM
"Vill vi inte veta om det osäkra och tvivlen? Inte en enda sportredaktion, men i stort sett varenda kulturredaktion i Sverige har uppmärksammat Kalmar FF:s A-lags och Jan Nordströms bok Tillsammansheten."
Lyssna och läs mer här

2012-03-27 | SVT Go Morron Sverige (Rapport Morgon)
HELT ANNORLUNDA ALLT ANNAT JAG LÄST
"Recension av Jan Nordström och Kalmar FF:s A-lags bok Tillsammansheten av SVT:s recensent Magnus Utvik. "Det är en jättefin bok, som är helt annorlunda allt annat jag läst. Den är väldigt gripande." Se inslaget på SVT play. Börjar 13:05 minuter in i inslaget."
Titta och läs mer här

2012-01-03 | Smålandsposten
JAN NORDSTRÖM: TILLSAMMANSHETEN
"Jag läser en märklig bok med flammande rött omslag och drabbas av starka känslor. Jan Nordströms Tillsammansheten är som en hyacint i rummet, den känns, den doftar, du kommer inte undan. Jag bläddrar, läser och blir varm. Varför ens vilja komma undan? Tvärtom, Tillsammansheten är en bok jag skulle vilja ge till många, ung och gammal, män med identitetskris och påtvingande manlighetsidéer, eller kvinnor som, liksom jag, kan ha svårt att koppla ihop poesi och fotboll!"
Läs mer här

2012-02-12 | Aftonbladet Söndag
MANOREXI
"Nu drabbas allt fler män av ätstörningar. 38-åriga Jan Nordström har blivit frisk från sin ätstörning. Han vill nu berätta sin historia för att bryta tystnaden som omger ätstörda män.
Läs mer här

2012 nr 2 | Dagens Arbete
TILLSAMMANSHETEN
Bildreportage i Dagens Arbete Tillsammansheten av Jan Nordström
"Dagens Arbete publicerar stort bildreportage om boken Tillsammansheten - Tänk om världen var mer som ett lag..." Fotografen Jan Nordström följde Kalmar FF och gjorde en bok som inte handlar om fotboll. Se och njut! Tänk om världen var mer som ett lag. En tillsammanshet, men ändå plats för individen? Fotografen och författtaren Jan Nordström har gjort en bok om det allsvenska fotbollslaget Kalmar FF - som egentligen inte handlar om fotboll. Mer om den svåra konsten att vara människa. Att vi som människor kan rädda varandras liv när vi "vandrar med varandra".
Se och läs mer

2012-01-25 | TV4 Efter Tio - Malous bokklubb
EN ANNAN SIDA AV FOTBOLLEN
TV4 Jan Nordström intervjuad av Malou och Björn Ranelid om Tillsammansheten
"Jan Nordström intervjuad av Malou von Sivers och Björn Ranelid - Fotografen och författaren Jan Nordström gick bakom schablonen och fann kramar och kärlek hos fotbollslaget Kalmar FF. Resultatet blev en fotoberättelse i boken Tillsammansheten."
Se och läs mer här

2012-01-23 | Aschberg Radio 1
PSYKISK OHÄLSA INOM IDROTTEN
Jan Nordström hos Robert Aschberg radiointervju
"Vi ska tala om sånt som är lite skambelagt, framförallt som killar kanske inte vill tala om. Psykisk ohälsa och ätstörningar bland unga killar och äldre män. Jan Nordström författare till boken "Tillsammansheten" på besök hos Robert Aschberg. Recension i Dagens Nyheter 2011-12-19: "Jan Nordström berättar om det allsvenska fotbollslaget Kalmar i bild och text. Men hans bok är ingen traditionell skildring av sportens värld, den visar istället vad som händer om man skrapar lite på ytan."
Läs mer här

2012-01-03 | Smålandsposten
TILLSAMMANSHETEN: JAN NORDSTRÖM
Smålandsposten recension av Jan Nordströms bok TIllsammansheten
"Den känns, den doftar, du kommer inte undan. Jag bläddrar, läser och blir varm. Varför ens vilja komma undan? Tvärtom, Tillsammansheten är en bok jag skulle vilja ge till många, ung och gammal, män med identitetskris och påtvingande manlighetsidéer, eller kvinnor som, liksom jag, kan ha svårt att koppla ihop poesi och fotboll! Recensent: Tina Persson."
Läs mer här

2012-01-23 | Sydsvenskan
BERÖRING GER LAGET STYRKA OCH KRAFT
Sydsvenskan om Jan Nordströms bok Tillsammansheten
"Jan Nordström återvände till den fotbollskultur som för honom mest inneburit inkapslad ångest. Han fick en psykos, men även en känsla för hur stort, starkt och varmt ett lag kan vara. Det skulle bli en bok om hur Kalmar FF flyttar från en gammal arena till en ny. Det blev mer än så."
Läs mer här

2011-12-19 | Dagens Nyheter
BÖCKER VI GÄRNA VILL GE BORT
Tillsammansheten en av årets bästa böcker 2011 enligt Dagens Nyheter
"DN:s insidan redaktion tipsar om årets bästa böcker. Tillsammansheten var en av dem"Jan Nordström berättar om det allsvenska fotbollslaget Kalmar i bild och text. Men hans bok är ingen traditionell skildring av sportens värld, den visar i stället vad som händer om man skrapar lite på ytan." Recensent: Thomas Lerner."
Läs mer här

2011-12-04 | SvD
MÖRKRETS MOTKRAFT
Svenska Dagbladets (SvD) Söndagsintervju med Jan Nordström
"Svenska Dagbladets Karin Thunbergs och fotograf Dan Hanssons Söndagsintervjun med Jan Nordström. "Han har skrivit en bok om Kalmar FF, om lagets själ. Men också om sina egna helvetesår av ångest, självsvält och träningsbesatthet: - Jag vill göra något ljust av allt mörker. Därför berättar jag, Boken handlar om kärlek och medmänsklighet, säger Jan Nordström." Se även bild- och ljudspelet ur boken som publicerades på SvD hemsida i samband med intervjun (Se och lyssna här under "När träningen bilr ett mörker").
Se och läs mer här

2011-12-04 | SvD
NÄR TRÄNINGEN BLIR ETT MÖRKER
Jan Nordström bild- och ljudspel i SvD Tillsammansheten
Svenska Dagbladets bild- och ljudspel ur Jan Nordströms bok Tillsammansheten. I bildspelet ser du Jan Nordströms fotografier och du hör honom läsa några stycken ur boken. Publicerades tillsammans med Karin Thunbergs Söndagsintervju med Jan den 4 december 2011 (Läs den intervjun här ovan "Mörkrets motkraft"). 
Se, lyssna och läs mer här

2011-11-29 | Östran
JAN NORDSTRÖM UTFORSKAR TILLSAMMANSHETEN I NY BOK
"Psykisk ohälsa som ätstörningar och träningsmissbruk har de senaste åren ökat i förfärande takt bland unga människor. - Alla tror att de är ensamma om sina problem. Den här boken är bara början på något. Jag hoppas kunna hjälpa åtminstone någon annan att slippa leva lika destruktivt som jag själv gjorde. - Vi måste våga prata med varandra, ta hand om varandra. Ibland kan det räcka med en beröring, en kram, en blick. Prata med varandra, ta upp konflikter och försök lösa dem. Hemma, i skolan, på jobbet. - Det är en politisk fråga också. Vilket slags samhälle vill vi ha, egentligen?
Läs mer här

2011-11-25 | SVT Kulturnyheterna
FRÅN INSIDAN
"TV-inslag i SVT:s Kulturnyheterna om min bok Tillsammansheten. "- För mig är det en bok är det en bok som handlar om kärlek och medmänsklighet. För det tycker jag att vi behöver berätta mer om i världen idag, säger Jan Nordström." 
Se och läs mer här

2011-11-25 | SVT Smålandsnytt
ANNORLUNDA BOK OM KALMAR FF
"TV-inslag i SVTs regionala nyhetsprogram Smålandsnytt om min nya bok Tillsammansheten.
Samma inslag sändes även nationellt samma dag i SVT:s Kulturnyheterna (se ovan)."
Se och läs mer här

2011-11-15 | Dagens Nyheter
UTAN STÖDET FRÅN SPELARNA HADE JAG VARIT DÖD I DAG
"Tidningsintervju om Jans nya bok Tillsammansheten på Dagens Nyheters insidan. Flera nordamerikanska hockeyspelare har tagit sitt liv efter att ha mått psykiskt dåligt. Och svenske Jonathan Hedström berättade nyligen öppenhjärtigt om sina ätstörningar. Nu kommer boken "Tillsammans­heten" där Jan Nordström, som själv lidit av psykisk ohälsa, skildrar fotbollsklubben Kalmar FF inifrån. Jan Nordström är fotograf och konstnär och kommer från samma stad. Han har lidit av ätstörningar och mått psykiskt dåligt. I flera år var han sjukligt besatt av sin kropp.- Boken är bland annat en beskrivning av den kärlek och den medmänsklighet som räddade mitt liv, säger Jan Nordström."
Läs mer här

2011-10-20 | SvD
ÄTSTÖRNING VANLIG VID HÅRD TRÄNING
SvD intervju med Jan Nordström om ätstörningar och träning
"Nu, vid 38 år, är Jan Nordström fri från problemen och försöker stötta andra. Pojkar och män mellan tio och 74 år har kontaktat honom. Vanligen via mejl - att prata om problemen verkar svårare än att skriva. Gemensamt för många är att de trott sig vara den ende killen med ätstörningar. - Jag har kontaktats både av elitidrottare och så kallade kändisar, säger Jan Nordström."
Läs mer här

2011-09-01 | P4
JAN NORDSTRÖM - EN ANNORLUNDA FOTOGRAF
"Som fotograf fångar han det annorlunda perspektivet. Själv har han i många år känt sig så annorlunda att han mått mycket dåligt av det. Så dåligt att det höll på att kosta honom livet. Idag har han hittat ljuset igen."
Lyssna och läs mer här

2011-04-02 | SVT Sverige
TILLSAMMANSHETEN
"TV-inslag i SVTs kulturprogram Sverige del 12 av 22 om Jans bok Tillsammansheten. Under 1,5 år levde han nära det allsvenska fotbollslaget Kalmar FF. Inte för att berätta om fotboll utan mer om kärlek, hopp, medmänsklighet och tillsammansheten. Inslaget börjar efter ca trettio sekunder.
Se och läs mer här

2011-03-14 | SVT Smålandsnytt
JAN NORDSTRÖM I NY UTSTÄLLNING - FRÅN HOPPLÖSHET TILL VÄRME
"TV-inslag i SVT:s nyhetsprogram Smålandsnytt om Jans konstutställning "Jag vet att vi människor kan rädda varandras liv. För ni räddade mitt." Utställningen visades i Varbergs kyrka och på Byteatern i Kalmar 2011."
Se och läs mer här

2011-02-14 | P4
JAN NORDSTRÖMS TAVLOR SKA STARTA SAMTAL OM LIV OCH DÖD
Intervju P4 Jan Nordströms tavlor ska starta ett samtal om livet och döden
"Eftersom många i Varberg tog sina liv förra året har kyrkan bjudit in konstnären Jan Nordström vars tavlor ska starta ett samtal om livet och döden. På söndagen var det vernissage i Varbergs kyrka. Jag har funderat mycket på det här att vara kille och man. På något konstigt sätt fick jag för mig att en kille skulle hålla allt det här inne i sig själv. Han fick inte visa känslor, inte gråta, skulle vara stor och stark, säger Jan Nordström."
Lyssna och läs mer här

2011-02-12 | Östran
NÄRMARE ÄN SÅ HÄR KAN INGEN KOMMMA KALMAR FF
"Fotografen Jan Nordström är ingen fotbollssupporter. Han är inte intresserad av spelet av antalet gjorda mål eller enligt vilket spelsystem laget spelar. – Men jag såg mänsklig gemenskap och kärlek på samma sätt som jag har sett i mina tidigare projekt där jag följt en dödssjuk person och ett bruk som skulle läggas ned. Det handlar om att vara människa och om glädje, förklarar han."
Läs mer här

2011-02-11 / P1 Kulturnytt
KONST OCH FOTBOLL I OMSTÄLLNING/TILLSAMMANSHETEN
Jan Nordström i P1 om sin berättelse Tillsammansheten
"Jan Nordström beskriver sitt projekt Omställning/Tillsammansheten så här: "Min tanke är att berätta om fotboll och att vara människa på ett sätt som kan röra oss alla. Vare sig vi är intresserad eller helt ointresserad av fotboll, som jag själv. För jag tror på världar och berättelser som möts och öppnar nyfikenheten." Projektet är ett unikt samarbete mellan Jan Nordström och Kalmar FF och ska bli en bok med bilder och texter och en utställning."
Lyssna och läs mer här

2011-01-25 | Dagens Nyheter
NU KAN JAN SE SIG I SPEGELN IGEN
Jan Nordström intervju i Dagens Nyheter 2011
"Att erkänna att man lider av kroppsfixering och ätstörningar är extra svårt för män, menar Jan Nordström. I åratal kände han sig så ful att han inte stod ut med att spegla sig. / - Jag hoppas att jag kan hjälpa andra genom att berätta om mig själv och vad som räddade mitt liv. Att läsa och höra om andra gav mig själv tröst och hopp. Deras berättelser har också bidragit till att jag lever i dag, säger Jan Nordström."
Läs mer här

2011 | Salvia nr 1
DET FINNS ALLTID HOPP
Det finns alltid hopp intervju med Jan Nordström
"Under lång tid var Jan Nordström levande död. Instängd i sig själv. Men för ett och halvt år sen hände något. Han började känna beröring, dofter och smaker. Det var som han fick livet tillbaka."
Läs mer här

2010-10-05 | Barometern
KALMAR FÅR AMBASSADÖR FÖR PSYKISK HÄLSA
Artikel Jan Nordström utsetts till ambassadör för psykisk hälsa
"Kalmarfotografen och författaren Jan Nordström är en av de som utsetts till attitydambassadör för ett landsomfattande projekt för att bekämpa psykisk ohälsa. Projektet, som initierats av regeringen, går under namnet "Hjärnkoll" och startar på världsdagen för psykisk hälsa. 200 ambassadörer har utsetts runt om i landet för att under en tvåårsperiod informera om - och förebygga - psykisk ohälsa. Kalmarbon Jan Nordström är en av dem."
Läs mer här

2009-09-28 | NWT - Nya Wermlands Tidningen
HAN KRÄKTES BLOD PÅ KROPPSIDEALETS BAKGÅRD
NWT intervju med Jan om kroppsideal med mera
"Kroppsidealet, det manliga muskulösa, blev porten till helvetet för poeten och fotografen Jan Nordström. Hans diktsamling "Innanfö